هر ساله موسسه گارتنر اقدام به ارزیابی و رتبه بندی نرم افزارهای مختلف از جمله نرم افزارهای BPMS ، نرم افزارهای حوزه BI، نرم افزارهای حوزه ERP، CRM و… نموده و نتایج ارزیابی را در قالب یک گزارش مقایسه ای ارائه می نماید.
شرکت گارتنر در سال 1979 توسط گیدئون گارتنر راهاندازی شد و در حال حاضر دارای عملیات در ۸۵ کشور جهان میباشد.
نتایج این ارزیابی ها در یک مربع جادویی نمایش داده می شود. مربعی ۴ بخشی است که به آن Magic quadrant یا به اختصار آن را MQ می نامند. MQ یک نام تجاری شناخته شده در بازار فناوری است که در اصل گزارشی از موقعیت شرکت های فعال در بازار گسترده فناوری را ارائه می دهد و میزان رشد و رقابت آن ها را به طور سالانه یا دوسالانه مورد بررسی قرار می دهد.
در خصوص نرم افزارهای IBPMS طبق سنوات گذشته موسسه گارتنر بر اساس شاخص های اصلی زیر نرم افزارهای BPMS را ارزیابی نموده است.
- درک شرکت از تصویر آینده، داشتن بینش نسبت به آن (محور افقی)
- توانایی اجرایی و فنی شرکت (محور عمودی)
البته ذیل هر یک از عوامل اصلی ذکر شده شاخص های فنی و غیر فنی زیادی وجود دارد که می توانید با دانلود گزارش اصلی آنها را مطالعه کنید.
به عنوان مثال در حوزه سنجش توانایی اجرایی و فنی شرکت معیارهای پایین مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
- Product or Service
- Overall Viability
- Sales Execution/Pricing
- Market Responsiveness/Record
- Marketing Execution
- Customer Experience
- Operations
البته هر یک از معیارهای اشاره در بالا خود شامل تعدادی زیر معیار است.
در نهایت و پس از ارزیابی های مختلف و چند جانبه، نرم افزارها در یکی از 4 ناحیه پایین قرار خواهند گرفت.
رهبران: این شرکتها در هر دو زمینه امتیازات بیشتری را کسب کردهاند و معمولاً دارای جمعیت بیشتر و پختگی در زمینه فعالیت تخصصی خود هستند.
چالشگران: این دسته شامل شرکتهایی است که توانایی اجرایی بالایی دارند ولی در زمینه جامعیت بینش و تکامل اهداف درازمدت امتیاز پایینتری نسبت به رهبران کسب کردهاند و با کسب دید مناسبی در این راستا میتوانند به عنوان چالشگر سهم بازار راهبران را به چالش کشیده و تهدید کنند.
ایده پردازان: این شرکتها امتیاز کمتری در زمینه اجرای اهداف بدست آوردهاند اما در زمینه تکامل اهداف امتیاز بیشتری دارند. عموما این شرکتها کوچکتر از چالشگران هستند و علیرغم داشتن دید مناسبی از آینده، جای پیشرفت محسوسی در زمینه افزایش قدرت اجرایی شرکت دارند.
فرصت جویان: این دسته از شرکت ها در هر دو زمینه تکامل اهداف و قدرت اجرایی امتیاز کمتری نسبت به دیگران کسب کردهاند و عموما شرکتهای تازه وارد به بازار هستند و سهم کوچکی از بازار را به خود اختصاص میدهند که گاها انواعی خاص از مصرف کننده را هدف میگیرند و وارد بخشهای کلی بازار نمیشوند.
نتایج ارزیابی موسسه گارتنر در مورد نرم افزارهای IBPMS مربوط به سال 2019 را در تصویر پایین می توانید مشاهده کنید.
همانطور که مشخص است، رقابت اصلی بین دو ناحیه رهبران بازار و چالشگران وجود دارد.
نرم افزارهای BPMS موجود در دو ناحیه رهبران و چالشگران عبارتند از:
- Pegasystem
- Appian
- IBM
- Bizagi
- Oracle
- K2
از بین نرم افزارهای BPMS موجود در دو ناحیه رهبران و چالشگران بازار، تنها دو نرم افزار Bizagi و Oracle در ایران قابل استفاده هستند. سایر نرم افزارهای به دلایل تحریمی و قیمت بسیار بالا، برای سازمان های ایرانی قابلیت خریداری و ارائه خدمت را ندارند.
بارها مشاهده شده است نرم افزار BPMS اوراکل علیرغم قابلیت های آن، حتی پس از گذشت چندین سال از استقرار و نصب در سازمان های مربوطه موفقیت چشم گیری نداشته اند. یکی از مهم ترین این دلایل سنگین بودن بیش از اندازه این نرم افزار و مناسب بودن آن برای سازمانهای با مقیاس بسیار بزرگ است. کمبود متخصص در این زمینه و قیمت بسیار بالای آنها جهت ارائه دمات نیز از دلایل دیگر به شمار می رود.
به واقع می توان گفت از بین نرم افزارهای اشاره شده در گزارش موسسه معتبر گارتنر، تنها بیزاجی در ایران قابل استفاده است.
پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر گزارش کامل موسسه گارتنر را دانلود و مطالعه نمایید.
البته به زودی بخش هایی از این گزارش توسط ایران بیزاجی ترجمه و در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.
بیزاجی زیر ذرهبین سایر موسسات معتبر
Bizagi به عنوان یکی از رهبران حوزه BPM در جهان، همواره مورد توجه موسسات معتبر بین المللی قرار دارد. علاوه بر گزارش موسسه گارتنر که در مطلب فوق مطالعه کردید، موسسه فارستر و IDC نیز نرم افزار بیزاجی را زیر ذره بین خود قرار داده و گزارش کاملی در این خصوص منتشر کردهاند.